Mikä on USB-C?

USB Type-C on monipuolinen ja tehokas liitin, joka on nykyään standardi useimmille laitteille. Se pystyy käsittelemään useiden gigatavujen tiedonsiirtoa sekunneissa ja lataamaan laitteet huippunopeasti. Lisäksi sillä on kääntyvä muotoilu, joka tekee sen liittämisestä helppoa, toisin kuin vanha ja kömpelö USB-A, joka tuntui aina olevan väärinpäin. Se on niin hieno, että jopa Apple päätti luopua Lightning-liittimestä sen hyväksi (EU-säädökset sivuuttaen). Tässä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää USB-C:stä ja miksi se on valtava parannus.


Mikä on USB-C?


USB-C on kehittänyt USB-Implementers Forum (USB-IF), yli 700 yrityksen ryhmä, johon kuuluu teknologiajättejä kuten Apple, Microsoft, Intel ja Samsung. USB-C on erittäin monipuolinen portti, joka voi siirtää dataa, ladata laitteita ja jopa yhdistää ulkoisia näyttöjä ja laitteita yhdellä kaapelilla.


Toisin kuin aiemmat USB-liittimet, jotka olivat kömpelöitä, epäsymmetrisiä ja keskenään yhteensopimattomia, USB-C on siro, symmetrinen ja yleiskäyttöinen. Se voi korvata tarpeen monille kaapeleille ja sovittimille, yksinkertaistaen digitaalista elämääsi. Siksi Euroopan unioni on määrännyt, että kaikkien laitteiden on käytettävä USB-C:tä akun lataamiseen vuoteen 2024 mennessä.


Kuinka USB-C toimii ja mitä se voi tehdä


USB-C on monipuolinen liitin, joka voi tehdä paljon asioita riippuen siitä, mitä laitteita ja kaapeleita käytät. Se voi siirtää dataa, virtaa, videota, ääntä ja paljon muuta yhdellä kääntyvällä liittimellä. Tässä on joitain asioita, joita USB-C voi tehdä:


  • Se voi ladata laitteesi nopeammin kuin vanhat USB-standardit Power Delivery (PD) -tuen ansiosta.
  • Se voi yhdistää ulkoisiin näyttöihin ja televisioihin Thunderboltin, DisplayPortin tai HDMI-protokollien avulla riippuen siitä, mitä kaapelia ja sovitinta käytät. Jotkin USB-C-näytöt voivat myös ladata kannettavasi samalla kun ne näyttävät videota.
  • Se voi siirtää dataa suurilla nopeuksilla käyttäen USB 3.2- tai Thunderbolt 4 -standardeja, jotka voivat saavuttaa jopa 20 Gbps tai 40 Gbps. Tämä tarkoittaa, että voit liittää ulkoisia kiintolevyjä, SSD-levyjä, telakoita, hubteja ja paljon muuta.
  •  Se voi toimittaa korkealaatuista ääntä USB Audio Device Class 3.0 -määrityksen avulla, joka tukee digitaalisia äänisignaaleja ja melunvaimennusta. Voit käyttää USB-C-kuulokkeita tai sovittimia musiikin kuuntelemiseen tai puhelujen soittamiseen.


Miksi USB-C on päivitys?


Suurin syy USB-C:n päivitykseen on ehdottomasti sen kääntyvyys. Voit liittää sen joko suuntaan ilman huolta laitteesi tai portin vahingoittumisesta. Myös se auttaa, että se on yleinen standardi, mikä tarkoittaa, että voit käyttää samaa kaapelia ja laturia eri laitteille, kuten kannettaville tietokoneille, älypuhelimille, tableteille ja kuulokkeille.


Kolmanneksi se tukee nopeampaa tiedonsiirtoa ja korkeampaa virransyöttöä kuin aiemmat USB-versiot, mikä tarkoittaa, että voit siirtää tiedostoja nopeammin ja ladata laitteitasi tehokkaammin. Kun sanomme nopeaa, tarkoitamme paljon nopeampaa - USB-C on noin neljä kertaa nopeampi kuin USB-A, kun kyse on siirtonopeuksista.


Ja lopuksi, kuten yllä ehdotettiin, USB-C pystyy myös kuljettamaan video- ja äänisignaaleja, mikä tarkoittaa, että voit liittää laitteesi monitoriin tai televisioon yhdellä kaapelilla.


Mitkä ovat viimeisimmät USB-C-versiot?


Eri USB-C-versioilla on erilaisia kykyjä ja nopeuksia riippuen laitteesta ja kaapelista. Tässä on joitain viimeisimpiä USB-C-versioita, jotka sinun pitäisi tietää:


USB 3.1 Gen 2 / 3.2 Gen 2: Tämä USB-C-versio tukee jopa 10 Gbps nopeuksia ja sitä kutsutaan myös nimellä SuperSpeed USB 10 Gbps. Ne voivat tukea korkeampaa resoluutiota olevia näyttöjä ja nopeampia tiedonsiirtonopeuksia.


USB 3.2 Gen 2x2: Tämä on uudempi USB-C-versio, joka käyttää kahta tietoväylää saavuttaakseen 20 Gbps nopeuden, tunnetaan myös nimellä SuperSpeed USB 20 Gbps. Se sopii erinomaisesti useiden suorituskykyisten laitteiden liittämiseen ja 4K-videon suoratoistoon.


USB4: Tämä on uusin ja edistynein USB-C-versio, joka voi saavuttaa jopa 40 Gbps nopeuden, tunnetaan myös nimellä USB 40 Gbps. Se on yhteensopiva Thunderbolt 3:n ja DisplayPort 2.0:n kanssa ja voi tukea useita näyttöjä ja laitteita yhdellä kaapelilla.


Miksi USB-C saa laajaa käyttöönottoa?

Yksi syy USB-C:n laajaan käyttöönottoon on sen monipuolisuus. USB-C voi käsitellä tiedonsiirtoa, virransyöttöä ja videosignaaleja yhdellä kaapelilla, mikä tekee siitä yhteensopivan monenlaisten laitteiden kanssa. Ja se tekee sen paljon nopeammin kuin vaihtoehdot, kuten Applen nyt eläköitynyt Lightning-kaapeli.


Toinen tekijä, joka voi lisätä USB-C:n suosiota, on EU-säädös. Euroopan komissio on ehdottanut yhteistä laturistandardia kaikille EU:ssa myytäville älypuhelimille ja muille sähkölaitteille, joka perustuisi USB-C:hen. Tämä vähentäisi sähköjätettä ja hyödyttäisi kuluttajia, jotka eivät tarvitsisi erilaisia latureita eri laitteille. Kun asetus hyväksytään, se voi vaikuttaa muihin markkinoihin seuraamaan perässä ja ottamaan käyttöön USB-C:n yleisenä liittimenä.


Next Post Previous Post