Nobel-palkinnon voittajat vuonna 2023 -lista, Nimi ja alat

Nobel-palkinnon voittajat vuonna 2023 edustavat laajaa valikoimaa eri aloja ja tieteenaloja, mutta heitä yhdistää kaikkien poikkeuksellinen panos ihmiskunnalle. Heidän työnsä on vaikuttanut syvästi ymmärrykseemme ympäröivästä maailmasta ja kykyymme ratkaista joitakin kiireellisimmistä haasteistamme.

Nobel-palkinto on maailman arvostetuin palkinto, joka palkitsee yksilöitä ja organisaatioita huomattavista saavutuksista fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden, rauhan ja taloustieteen aloilla. Palkinnot myönnetään vuosittain Nobel-säätiön toimesta perustuen ruotsalaisen teollisuusmies ja keksijä Alfred Nobelin testamenttiin.Nobel-palkinto 2023 fysiologiassa tai lääketieteessä


Nobel-palkinto fysiologiassa tai lääketieteessä myönnettiin Katalin Karikólle ja Drew Weissmanille heidän uraauurtavasta työstään mRNA-rokotteiden parissa, jotka ovat pelanneet ratkaisevan roolin taistelussa COVID-19:ää vastaan. Heidän löydöksillään on potentiaalia mullistaa tapa, jolla ehkäisemme ja hoidamme tartuntatauteja.Näiden kahden Nobel-palkinnon saajan tekemät löydöt olivat kriittisiä tehokkaiden mRNA-rokotteiden kehittämisessä COVID-19:ää vastaan pandemian aikana, joka alkoi vuoden 2020 alussa. Heidän mullistavat löydöksensä, jotka ovat perustavanlaatuisesti muuttaneet käsitystämme siitä, miten mRNA vuorovaikuttaa immuunijärjestelmämme kanssa, ovat edistäneet rokotteiden kehittämistä ennennäkemättömällä vauhdilla yhtenä suurimmista uhista ihmisten terveydelle nykyaikana.


Nobel-palkinto 2023 fysiikassa


Pierre Agostini, Ferenc Krausz ja Anne L’Huillier "kokeellisista menetelmistä, jotka tuottavat attosekunnin pituisia valopulsseja elektronien dynamiikan tutkimiseen aineessa". Tämän vuoden Nobel-palkinnon saajat fysiikassa vuonna 2023 tunnustetaan kokeiluistaan, jotka ovat antaneet ihmiskunnalle uusia työkaluja elektronien maailman tutkimiseen atomeissa ja molekyyleissä. Pierre Agostini, Ferenc Krausz ja Anne L’Huillier ovat osoittaneet tavan luoda äärimmäisen lyhyitä valopulsseja, joita voidaan käyttää mittaamaan nopeita prosesseja, joissa elektronit liikkuvat tai muuttavat energiaansa.

Nopeat tapahtumat virtaavat toisiinsa ihmisen havaitsemina, aivan kuten elokuva, joka koostuu liikkumattomista kuvista, havaitaan jatkuvana liikkeenä. Jos haluamme tutkia todella lyhyitä tapahtumia, tarvitsemme erikoistunutta teknologiaa. Elektronien maailmassa muutokset tapahtuvat muutaman attosekunnin murto-osissa, attosekunti on niin lyhyt, että yhdessä sekunnissa on yhtä monta attosekuntia kuin on kulunut sekunteja universumin syntymästä lähtien.

Palkinnon saajien kokeilut ovat tuottaneet niin lyhyitä valopulsseja, että niitä mitataan attosekunneissa, osoittaen siten, että näitä pulsseja voidaan käyttää kuvien tarjoamiseen tapahtumista atomien ja molekyylien sisällä.


Nobel-palkinto 2023 kemiassa


Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus ja Alexei I. Ekimov "kvanttikohtien löytämisestä ja syntetisoinnista". Nobel-palkinto kemiassa vuonna 2023 palkitsee kvanttikohtien löytämisen ja kehittämisen, nanopartikkelit ovat niin pieniä, että niiden koko määrää niiden ominaisuudet. Nämä nanoteknologian pienimmät osat levittävät nyt valoaan televisioista ja LED-lampuista ja voivat myös ohjata kirurgeja poistaessaan kasvainkudosta, monien muiden asioiden joukossa. Nobel-palkinnon määrä vuonna 2023 on asetettu 11,0 miljoonaan Ruotsin kruunuun (SEK) per täysi Nobel-palkinto.
Mitä ovat kvanttikohdat?

Kvanttikohdat valaisevat nyt tietokoneen näyttöjä ja televisioruutuja QLED-teknologian perusteella. Ne lisäävät myös vivahdetta joillekin LED-lampuille, ja biokemistit ja lääkärit käyttävät niitä biologisen kudoksen kartoittamiseen.

Kvanttikohtat tuovat näin ollen suurimman hyödyn ihmiskunnalle. Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa ne voisivat edistää joustavaa elektroniikkaa, pieniä antureita, ohuempia aurinkokennoja ja salattua kvanttiviestintää - joten olemme vasta alkaneet tutkia näiden pienten hiukkasten potentiaalia.


Nobel-palkinto 2023 kirjallisuudessa


Norjalainen kirjailija Jon Fosse tai Jon Olav Fosse "hänen innovatiivisista näytelmistään ja proosastaan, jotka antavat äänen sanomattomalle". Nobel-palkinto kirjallisuudesta on ruotsalainen kirjallisuuspalkinto, joka on myönnetty vuosittain vuodesta 1901 lähtien mille tahansa maan kirjailijalle, joka on Alfred Nobelin testamentin sanoin "kirjallisuuden alalla tuottanut merkittävimmän työn idealistiseen suuntaan". Se on yksi viidestä Nobel-palkinnosta, jotka Nobelin vuoden 1895 testamentti perusti. Palkintoa hallinnoi Nobel-säätiö ja sen myöntää Ruotsin akatemia.
Nobel-palkinto 2023 rauhassa


Narges Mohammadi "hänen taistelustaan naisten sortoa vastaan Iranissa ja taistelustaan ihmisoikeuksien ja vapauden edistämiseksi kaikille". Norjalainen Nobel-komitea on päättänyt myöntää vuoden 2023 Nobelin rauhanpalkinnon Narges Mohammadille hänen taistelustaan naisten sortoa vastaan Iranissa ja hänen taistelustaan ihmisoikeuksien ja vapauden edistämiseksi kaikille. Hänen rohkea taistelunsa on tullut valtavilla henkilökohtaisilla kustannuksilla. Yhteensä hallitus on pidättänyt hänet 13 kertaa, tuominnut hänet viisi kertaa ja tuominnut hänet yhteensä 31 vuodeksi vankeuteen ja 154 raipaniskuun.

Tämän vuoden rauhanpalkinto tunnustaa myös sadat tuhannet ihmiset, jotka ovat edellisenä vuonna osoittaneet mieltään Iranin teokraattisen hallinnon politiikkaa vastaan, joka kohdistuu naisten syrjintään ja sortoon. Mielenosoittajien omaksuma motto - "Nainen - Elämä - Vapaus" - ilmaisee sopivasti Narges Mohammadin omistautumisen ja työn.


Nobel-palkinto 2023 taloustieteessä


The Sveriges Riksbankin vuoden 2023 Alfred Nobelin muistopalkinto taloustieteissä myönnettiin Claudia Goldinille "naispuolisten työmarkkinatulosten ymmärtämisemme edistämisestä". Tämän vuoden taloustieteen palkinnon laureaatti, Claudia Goldin, tarjosi ensimmäisen kattavan katsauksen naisten ansioihin ja työmarkkinoiden osallistumiseen vuosisatojen ajan. Hänen tutkimuksensa paljastaa muutoksen syyt sekä jäljellä olevan sukupuolierojen pääasialliset lähteet.

Tarkista Nobel-palkinto 2023 voittajien lista


Nobel-palkinto Kategoria

Ilmoituksen päivämäärä

Paikka

Voittajat

Fysiologia tai lääketiede

Maanantai 2. lokakuuta

Karolinska Institutet, Solna

Katalin Karikó ja Drew Weissman

Fysiikka

Tiistai 3. lokakuuta

Kuninkaallinen Ruotsin tiedeakatemia, Tukholma

Pierre Agostini, Ferenc Krausz ja Anne L'Huillier

Kemia

Keskiviikko 4. lokakuuta

Kuninkaallinen Ruotsin tiedeakatemia, Tukholma

Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus and Alexei I. Ekimov

Kirjallisuus

Torstai 5. lokakuuta

Ruotsin akatemia, Tukholma

Jon Fosse

Rauha

Perjantai 6. lokakuuta

Norjalainen Nobelin instituutti, Oslo

Narges Mohammadi

Sveriges Riksbankin taloustieteiden palkinto

Maanantai 9. lokakuuta

Kuninkaallinen Ruotsin tiedeakatemia, Tukholma


Claudia Goldin

Next Post Previous Post