NASA:n uusi suunnitelma avaruusromun puhdistamiseksi

Kasvava kiinnostuksemme kosmosta kohtaan on palkittu nopeatempoisella innovaatiolla ja monilla onnistuneilla avaruuslähetyksillä. Tämä on kuitenkin luonut pysyvän ongelman, joka vain kasvaa vuosi vuodelta. Puhun avaruusromusta. Maan matala kiertorata, sellaisena kuin se on tänään, on täynnä epäkäytössä olevia satelliitteja, rakettiportteja, avaruuslentojen tuhojen jäänteitä ja muuta. Tämä on johtanut yhä lisääntyneeseen yhteenottojen määrään aktiivisten avaruuslentoelementtien ja tämän "avaruusromun" välillä, mikä luo tuhoavan kierteen lisääntyneestä romusta. Tämän ongelman ratkaisemiseksi NASA liittyy nyt voimiin TransAstran kanssa lanseeratakseen käsitepusseja, jotka ottavat kiinni tämän avaruusromun. Opitaan, mitä tämä on ja miten se toimii.


TransAstra voittaa NASA:n avaruusromun puhdistussopimuksen


Osa vaiheen 2 Small Business Innovation Research -ohjelmaansa NASA on myöntänyt Yhdysvalloissa toimivalle avaruuslogistiikan aloittavalle yritykselle TransAstralle yksinoikeussopimuksen arvoltaan 850 000 dollaria avaruusromun puhdistamiseksi. Tässä sopimuksessa aloittava yritys rakentaa erikoistuneen täytettävän pussin, joka nappaa kiinni romun ja kuljettaa sen turvallisesti takaisin Maan pinnalle. Tämä erityisesti valmistettu härpäke matkustaa Maan matalaan kiertorataan ja täyttyy sitten täytettävien tukien avulla. Mutta ennen varsinaista käynnistystä tekniikka testataan ja kokeillaan perusteellisesti maassa.


lähde:TransAstra


SpaceNewsin raportin mukaan idea perustuu NASA:n valmistamaan kaappauspussiteknologiaan sen Asteroid Redirect -tehtävää varten. Vuonna 2021 TransAstra esitteli konseptipussin, jota NASA:n Innovative Advanced Concepts -rahoitus tuki. Nämä pussit tulevat eri muodoissa ja kooissa ja ne voivat napata roskan, aina epäkäytössä olevista satelliiteista suuriin rakettiportteihin. Onnistuneen kiinnioton jälkeen nämä tukit sulkeutuvat luoden ilmatiiviin tiivisteen.


Koska täytettävä pussi pysyy jatkuvasti kiinnitettynä pienelle avaruusalukselle, se mahdollistaa NASA:n ja TransAstran matkustamisen eri osiin Maan kiertorataa varmistaakseen tehokkaan kiinnioton ja siivouksen. Kun pussi on täynnä, erikoispolttoainemekanismi varmistaa, että avaruusalus voi tehdä onnistuneen paluun Maan kiertoradalle.


Tämä ei kuitenkaan millään tavalla tule olemaan helppo saavutus. Kuten TransAstran toimitusjohtaja Joel Sercel sanoi, koska romu liikkuu jatkuvasti eikä ole staattista, sen on jonkin verran sovitettava romun pyörimisnopeuteen varmistaakseen, että kiinniottopussi voi napata sen. Heidän erityinen pussinsa tekee sitten tarkkuusliikkeen "avaamaan pussi, saamaan pussin romun ympärille ja sitten sulkemaan pussi."


Hän lisäsi, että koko toiminta on kuin "ampumisen luotien" keräämistä. Lisäksi koko toiminta matkustaa avaruuteen, napata avaruusromua ja sitten palata Maan kiertoradalle sen mukana vaatii erittäin paljon polttoainetta. Siksi täytettävä pussi yrittää napata mahdollisimman paljon roskia matkoillaan.


Tällä hetkellä tämä on edelleen suurelta osin kokeellisessa vaiheessa. Avaruusromun ongelma on todellinen ja kasvava, joten on mielenkiintoista nähdä, miten tämä kumppanuus osoittautuu hyödylliseksi ihmisen tekemän roskan siivoamisessa kosmoksesta.

Next Post Previous Post