Intia käynnisti menestyksekkäästi Mission to the Sun: ISRO Aditya-L1

Huomattavan historiallisen hetken aikana Intian avaruustutkimusjärjestö (ISRO) on laukaissut Intian ensimmäisen observatorioluokan aurinkoaseman retken - Aditya-L1. Tämä tapahtuu vain päiviä sen jälkeen, kun Intia oli ensimmäinen maa laskeutumaan Kuun etelänapaan Chandrayaan-3-kuumissiosta johtuen. Ja nyt Intia on onnistuneesti laukaissut Aditya-L1-aurinkomissiossa, joka on valmis tallentamaan nimensä historiaan uudelleen. Se on ensimmäinen laatuaan, joka kiertää aurinkodiskin lähellä UV-alueella.


lähde: ISRO

Aditya-L1-aurinkomissio onnistuneesti laukaistu


Tarkalleen klo 11:50 IST (09.00 Suomessa) tänään 25. PSLV-XL-raketti, PSLV-C57, nousi ilmaan Satish Dhawan Space Center SHAR (SDSC-SHAR), Sriharikota, toiselta laukaisualustaltaan Aditya-L1-observatorioluokan satelliitin ollessa mukanaan. Raketti kohosi korkealle kirkkaaseen päivätaivaaseen jättäen jälkeensä paksun valkoisen savuvanan. ISRO:n ohjauskeskuksen mukaan laukaisu sujui odotetusti, ja kaikki PSLV-C57-raketin tärkeät signaalit olivat normaaleja.


Avaraketeille kului 53 sekunnissa tavoitetun 185 kilometrin korkeuden saavuttaminen onnistuneesti, ja toinen ja kolmas vaihe PSLV-rakettia irrotettiin onnistuneesti. Kello 12:11 IST mennessä Aditya-L1-aurinkomissio pääsi tavoittelemaansa PS4-vaiheen liukumisvaiheeseen. Ja tämä on vasta alkua! Arvioitujen neljän kuukauden matkallaan Aditya-L1 Solar Missionista odotetaan yhtä ISRO:n pisimmistä.Lisäksi laukaisusta Aditya-L1:n irrotuspisteeseen kestää noin 63 minuuttia PSLV-C57-raketilta, ja siihen lisätään vielä 10 minuuttia neljännen vaiheen passivointiin. Tämä tekee koko laukaisuajan noin 73 minuuttia. Aditya-L1:n lento-suunnitelman mukaan ISRO:n ohjauskeskus auttaa sammuttamaan rakettin kaksi kertaa neljännessä vaiheessa, jotta se voisi liukua rauhallisesti tavoiteltua rataa pitkin noin 30 minuutin ajan (ensin noin 26 minuuttia ja sitten vielä 3-4 minuuttia).


Tällä aurinkomissiolla ISRO pyrkii tutkimaan Auringon uloimman kerroksen (korona) ja suorittamaan paikan päällä tapahtuvaa kokeellista tutkimusta ymmärtääkseen Auringon hiukkasdynamiikkaa. Kaikki tämä saavutetaan halo-orbitin avulla Auringon ja Maan Lagrangen pisteen 1 (L1) ympärillä. PSLV-C57-avaruusalus matkustaa noin 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle Maasta ja kuljettaa seitsemän keskeistä kuormaa tämän saavuttamiseksi. Tämä auttaa virastoa tutkimaan aurinkomyrskyjen käyttäytymistä ja vaikutuksia sekä havaitsemaan ne reaaliajassa.


Sanottuaan tämän, jos Intia onnistuu aurinkourakassaan, se liittyy Japanin, Yhdysvaltojen ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) kaltaisten maiden joukkoon, jotka jo tarkkailevat tätä tulipallon. Pidämme Aditya-L1:n matkaa silmällä ja tuomme uusimmat päivitykset.

Next Post Previous Post