Venäläinen Luna-25 on syöksynyt kuuhun: Venäjän avaruusjärjestö Roscosmos

Venäjän kunnianhimoinen kuulento-operaatio, Luna-25, päättyi epäonnistumiseen, kun avaruusalus menetti hallinnan ja törmäsi lopulta Kuun pintaan. Tämä merkitsee pettymystä Venäjän ensimmäiseen kuulentoon lähes puoleen vuosisataan, ja maan valtion avaruuskorporaatio Roscosmos ilmoitti tästä traagisesta tapahtumasta.

Luna-25-alus koki katastrofaalisen vian pian kriittisen liikkeen jälkeen, kun sitä asetettiin esilaskeutumisrataan lauantaina. Roscosmosin julkaisemassa lausunnossa virasto paljasti, että yhteys avaruusalukseen menetettiin odottamattoman ongelman vuoksi tässä kriittisessä vaiheessa tehtävää."Laite siirtyi ennustamattomaan rataan ja lakkasi olemasta törmättyään Kuun pintaan", Roscosmos ilmoitti virallisessa ilmoituksessaan, välittäen Luna-25-missioon traagisen lopputuloksen. Tämä äkillinen ja odottamaton loppu on merkittävä takaisku Venäjän avaruustutkimuksen tavoitteille ja jättänyt tieteellisen ja avaruusyhteisön maailmanlaajuisesti järkyttyneeksi.

Roscosmosin virallisen lausunnon mukaan Telegramissa todettiin: "Elokuun 19. päivänä Luna-25-avaruusaluksen lento-ohjelman mukaisesti oli tarkoitus antaa impulssi sen esilaskeutumisen ellipsiittisen radan muodostamiseksi. Noiin kello 14:57 Moskovan aikaa yhteys Luna-25-avaruusalukseen katkesi. Elokuun 19. ja 20. päivänä toteutetut toimet laitteen etsimiseksi ja sen kanssa yhteyden saamiseksi eivät tuottaneet tuloksia."

"Erityisesti muodostettu monitahoinen komissio käsittelee kysymyksiä Kuun menetyksen syiden selvittämisestä", lisättiin lausunnossa.

Luna-25-missio oli olennainen osa Venäjän pyrkimyksiä elvyttää kuututkimusohjelmaansa. Avaruusalus oli suunniteltu laskeutumaan Kuun etelänapaan, alueeseen, joka kiinnostaa tutkijoita erityisesti sen mahdollisuuden vuoksi säilyttää vesijäätä - arvokasta resurssia, joka voisi olla ratkaiseva tuleville ihmislähetysmissioille Kuuhun ja sen yli.

Epäonnistunut tehtävä oli tarkoitettu edistyneempien kuuprojektien edeltäjäksi, avaamaan tietä tuleville Luna-26- ja Luna-27-missioille, jotka oli suunniteltu suorittamaan monimutkaisempia tehtäviä, kuten kuopanäytteiden keräämistä ja tuomista takaisin.

Roscosmos oli alun perin kuvannut Luna-25-missiota merkittävänä virstanpylväänä Venäjän avaruustutkimuksen kertomuksessa, odotettuna paluuna kuututkimukseen lähes viiden vuosikymmenen jälkeen viimeisestä onnistuneesta Neuvostoliiton kuulennosta. Tämä tapahtuma ei ole ainoastaan hälventänyt näitä pyrkimyksiä vaan on myös herättänyt kysymyksiä teknisistä haasteista ja ennalta arvaamattomista esteistä, joita avaruusvirastot kohtaavat suorittaessaan näin monimutkaisia hankkeita.


Next Post Previous Post