Älä jää paitsi vuoden 2023 ainoasta Blue Moonista tänään

Jos olet intohimoinen tähtiharrastaja ja kosmoksen mysteerit kiehtovat, tänään on päivä sinulle! Vuoden 2023 ainoa sininen kuu valaisee tämän päivän yötaivaan, jota seuraavat planeetat, kuten Saturnus, Venus ja Jupiter. Ja mikä tekee tästä tapahtumasta vieläkin erityisemmän, on se, että se on myös superkukkulan näky! Katso tämän "kerran sinisessä kuussa" -tapahtuman yksityiskohdat alta.


Super Blue Moon Valaisee Taivaan tänään!


30. elokuuta 2023 voit todistaa vuoden ainoan sinisen kuun ilmiön, ja se on myös superkuu, mikä tekee siitä näyttämään tavallista suuremmalta. Koska tämä on toinen täysikuu elokuussa, se on luokiteltu Super Blue Mooniksi. Super Blue Moon on huipussaan klo 11.07 ET ja 21.36 EDT.


Tehdäkseen tästä tapahtumasta vielä erityisemmän, Saturnus odotetaan tekevän esiintymisen harvinaisen kuun alemmalla oikealla puolella, kun se laskee horisontin alle 31. elokuuta 2023. Tämä tapahtuu vain muutama päivä ennen kuin planeetta muuttuu "läheisimmäksi ja kirkkaimmaksi vuoden aikana".


Nyt voit kysyä, "Mikä on tarkalleen ottaen sininen kuu, erityisesti Super Blue Moon?" Aluksi tämän ilmiön nimi ei liity kuun väriin millään tavalla. Jos täysikuu esiintyy kahdesti kuukaudessa, kuun jälkimmäinen täysi kuu kyseisellä kuukalenterikuukaudella merkitään NASAn mukaan "Siniseksi kuuksi". Tämä tekee siitä kuukausittaisen sinisen kuun.


Tämä ilmiö tapahtuu kuun ollessa lähes täsmällisesti linjassa perigeeen kanssa, joka on lähin kohta Maahan sen kiertoradalla, noin 363 712 kilometrin etäisyydellä. Tämä seikka tekee siitä superkuun, koska olemalla lähempänä Maata, kuu näyttää suurelta yötaivaalla. Tämä tapahtuu, koska kuu seuraa elliptistä kiertorataa pyöriäkseen Maan ympäri joka kuukausi. Tämä johtaa kuun etäisyyden Maasta muuttumiseen.


Tämä on harvinainen tapahtuma, koska NASAn mukaan "noin 25 prosenttia kaikista täysikuista on superkuut, mutta vain 3 prosenttia täysikuista on sinisiä kuukuita". Vaikka seuraava sininen kuu voi tapahtua jo vuonna 2026, seuraava Super Blue Moon ei tapahdu ennen vuotta 2037. Tämä johtuu siitä, että Super Blue Moon -tapahtumien välillä kulunut aika on varsin epäsäännöllinen, ja niiden esiintymistiheys on yleensä noin vuosikymmenen keskimäärin.


Sen vuoksi kannattaa ehdottomasti katsoa huomenna hämärän jälkeen ylös taivaalle saadaksesi nähdäksesi tämän harvinaisen taivaallisilmiön. Lisäksi Saturnus, joka seuraa Super Blue Moonia, Venus ja Jupiter voivat myös koristaa hämärtyvää taivasta, jos olet onnekas. Jos kuitenkin epäsuotuisat sääolosuhteet alueellasi estävät tämän hetken todistamisen tänään, NASA on vakuuttanut, että kuu näyttää täyden kuun yötaivaalla 29. elokuuta - 1. syyskuuta 2023 välisenä aikana.

Next Post Previous Post