EU:n laki tuo takaisin käyttäjän vaihdettavat akut älypuhelimiin vuoteen 2027 mennessä.

Älypuhelimet, joissa on vaihdettavat akut, saattavat tehdä paluun. Euroopan unioni on valmistautumassa säätämään uuden lain, joka vaatii älypuhelimien helpompaa akkujen korjaamista. Uusi laki määrää, että alkuperäisvalmistajien on suunniteltava vaihdettavia akkuja älypuhelimille EU:ssa. Kun neuvosto ja parlamentti hyväksyvät uuden lain, se astuu voimaan alkuvuodesta 2027. Uusien määräysten mukaan kaikkien EU-alueella myytävien sähköajoneuvojen ja mobiililaitteiden, kuten älypuhelimien ja tablettien, uudelleen ladattavien akkujen tulee sisältää tietoja niiden hiilijalanjäljestä, merkinnästä ja akkupassista.


Euroopan unionin (EU) neuvosto hyväksyi tällä viikolla uusia sääntöjä, jotka edellyttävät älypuhelinvalmistajien suunnittelevan laitteensa siten, että käyttäjät voivat helposti vaihtaa puhelimiensa akut. Uudet säännökset käsittelevät akkujen ympäristövaikutuksia niiden koko elinkaaren aikana. Kun Euroopan neuvosto ja parlamentti vahvistavat asetuksen laiksi, se määrää älypuhelinvalmistajia varustamaan puhelimet vaihdettavilla akuilla EU:ssa vuoteen 2027 mennessä (Android Authority mukaan). Kuitenkin EU voi viivästyttää sääntöä, jos valmistajat vaativat enemmän aikaa uuden säännön noudattamiseen ja siirtymiseen kannettaviin akkuihin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus koskee kaikkia akkuja, mukaan lukien kaikki jätettävät kannettavat akut, sähköajoneuvojen akut, teollisuusakut, käynnistys-, valaistus- ja sytytysakut (yleensä käytetään ajoneuvoissa ja koneissa) sekä kevyiden liikkumisvälineiden akut (esimerkiksi sähköpyörät, sähkömopedit, sähköpotkulaudat).

Uusien sääntöjen mukaan kaikilla akuilla tulee olla pakolliset tiedot akun hiilijalanjäljestä, etiketit, sähköinen "akun passi" ja QR-koodi. Merkintävaatimukset tulevat voimaan vuoteen 2026 mennessä ja QR-koodi vuoteen 2027 mennessä.

Uudet säännöt kattavat myös kaikkien EU:ssa myytävien uudelleenladattavien akkujen suunnittelun, valmistuksen ja jätehuollon, ja niiden tavoitteena on tehdä akut turvallisiksi, kestäviksi ja kilpailukykyisiksi. Tuottajille asetetaan tavoitteita kerätä jätteeksi päätyvät kannettavat akut. Kannettavien akkujen keräystavoite on 63 prosenttia vuoden 2027 loppuun mennessä ja 73 prosenttia vuoden 2030 loppuun mennessä. "Kevyen liikkumisvälineen" kuten sähköpotkulaudan akkujen keräystavoite on 51 prosenttia vuoteen 2028 mennessä ja 61 prosenttia vuoteen 2031 mennessä. Samoin asetus asettaa tavoitteen litiumin talteenotolle jätteistä akuista, ja tavoite on 50 prosenttia vuoden 2027 loppuun mennessä ja 80 prosenttia vuoden 2031 loppuun mennessä.

Uudet säännökset vaikuttavat todennäköisesti yrityksiin kuten Apple, Samsung ja Google, jotka markkinoivat akkukäyttöisiä tuotteita EU:ssa. Suurimmalla osalla suurista älypuhelinten valmistajista on nykyään kiinteästi asennettuja akkuja. Kuitenkin odotetaan, että iPhone-valmistaja ja muut valmistajat vastustavat uusien säännösten täytäntöönpanoa.

Next Post Previous Post