Apple Vision Pro: Täydelliset tekniset tiedot, ominaisuudet ja yksityiskohdat

 Apple Vision Pro on Applen lisätyn ja virtuaalitodellisuuden (AR/VR) päähine, jota on kehitetty yli vuosikymmenen ajan. Vision Pro merkitsee Applen ensimmäistä askelta uudessa tuotekategoriassa sitten vuoden 2015 Apple Watchin, ja se esiteltiin WWDC:ssä kesäkuussa 2023. Lanseeraus on suunniteltu alkuvuoteen 2024.


Vaikka Apple Vision Pro on selvästi päähine, Apple ei käytä sitä termiä viitattaessa siihen. Sen sijaan Apple kutsuu sitä tilatietokoneeksi sen kyvyn vuoksi yhdistää digitaalinen sisältö fyysiseen maailmaan.


Apple Vision Pro on sekoitetun todellisuuden päähine, joka näyttää lisätyn todellisuuden sisältöä yhdistettynä ympäröivään maailmaan ja täysin immersiivistä virtuaalista sisältöä, mutta on huomionarvoista, että päähine ei ole läpinäkyvä. Kaikki näkemäsi on digitaalista. Lisätyn todellisuuden sisällön osalta, joka ei tee ympäristöäsi katoavan, Apple käyttää kameroita, jotka karttaavat edessäsi olevan ja kääntävät sen digitaaliseksi kuvaksi, johon lisätään virtuaalisia elementtejä.


Virtuaalitodellisuuskokemusta varten Apple sulkee nämä kamerat ja voi saada sinut tuntumaan siltä, että olet täysin eristetty ympärillä tapahtuvasta, jolloin voit keskittyä täysin siihen, mitä päähineen näytöillä näytetään. Tämän siirtymän "todellisen" ja "immersiivisen" välillä voi hallita laitteen omalla Digital Crown -näppäimellä.


Muotoilun osalta Apple Vision Pro ei poikkea paljonkaan laskettelulasien kaltaisesta muotoilusta, jossa etuosassa on yksi laminoitu lasi, joka sulautuu alumiiniseen kehykseen. Pehmeä, istuva valonsuljin kiinnittyy magneettisesti kehykseen ja mukautuu kasvoihisi estäen valon pääsyn.

Päähineen sivuilla sijaitsee kaksi ääninauhaa, joissa on sisäänrakennetut kaiuttimet. Ne tuottavat tilaäänen, joka yhdistää päähineen äänimaailman ja ympäröivän todellisuuden äänet. Ääninauhat kiinnittyvät kolmiulotteiseen neulottuun pääpantaan, joka pitää Vision Pron paikoillaan. Apple on suunnitellut sen hengittäväksi, pehmeäksi ja joustavaksi mukavuuden takaamiseksi, ja istuvuuden voi säätää Fit Dial -säätimellä. Apple aikoo tarjota eri kokoisia valonsulkimia ja pääpannoja, ja nämä osat ovat vaihdettavissa.


Kehyksen sisällä on kaksi mikro-OLED-näyttöä, jotka tarjoavat yli 4K-resoluution kullekin silmälle yhteensä 23 miljoonaa pikseliä. Lisäksi on ulkoinen EyeSight-näyttö, joka heijastaa kuvan silmistäsi, jotta muut voivat nähdä, käytätkö päähinettä immersiivisessä tilassa vai voitko nähdä ympärillä tapahtuvan. Silmälasien käyttäjille on saatavilla erityiset Zeiss Optical Inserts -silmälasilinssit, jotka kiinnittyvät magneettisesti päähineen linsseihin.


Apple Vision Prossa ei ole erillisiä ohjaimia, vaan päähinettä ohjataan silmänliikkeillä, käsieleillä ja puhekomennoilla. Sovellusta voidaan selata ja korostaa katseella, ja se avataan sormen kosketuksella. Selaaminen tapahtuu yksinkertaisella sormen heilautuksella.


Apple Vision Prossa on yli tusina kameraa ja anturia, jotka karttaavat ympäröivää maailmaa ja seuraavat käsi- ja silmäliikkeitäsi. Optic ID käyttää infrapunavaloja ja kameroita skannatakseen silmäteräsi tunnistamista varten. Jokaisella henkilöllä on ainutlaatuinen silmäkuviointi, ja Optic ID toimii samalla tavalla kuin Face ID ja Touch ID. Sitä voidaan käyttää laitteen lukitsemiseen, ostosten tekemiseen ja salasanan korvaamiseen.


apple vision pro

Vision Prossa on kaksi Apple Silicon -sirua, mukaan lukien sama M2-siru, joka on käytössä Mac-tietokoneissa, sekä uusi R1-siru. M2-siru käyttää visionOS-käyttöjärjestelmää, suorittaa tietokonenäön algoritmeja ja tarjoaa grafiikkaa, kun taas R1-siru käsittelee kameroiden, anturien ja mikrofonien syötettä.


Apple Vision Pro pystyy ottamaan 3D-valokuvia ja -videoita käyttäen sisäänrakennettua kameraa, joka aktivoituu napauttamalla laitteen yläosassa olevaa painiketta. Apple sanoo, että käyttäjät voivat tallentaa 3D-videoita ja -valokuvia ja elää uudelleen muistojaan entistä elävämpinä. Vision Pro näyttää myös olemassa olevat valokuvat ja videot suurella mittakaavalla, tehostaen niiden immersiivisyyttä. Huomaa, että tallentaessasi videota Vision Pro näyttää ulkoisessa näytössä animaation, joka osoittaa tallennuksen tapahtuvan.


Painon rajoitusten vuoksi Apple ei ole sijoittanut akkua Apple Vision Prohon. Sen sijaan laitetta voidaan käyttää virtalähteen avulla, joka kiinnitetään lonkkaan tai liitetään adapteriin. Virtalähde tarjoaa kahden tunnin akkukeston yhdellä latauksella.


Apple Vision Prossa sisältö näytetään ympäröivässä tilassa. Voit sijoittaa sovelluksia ja ikkunoita ilmassa ja järjestellä niitä haluamallasi tavalla, tukeen useita ikkunoita. Apple sanoo, että käytössä on "ääretön kanvas" (canvas) työskentelyä varten. Sovelluksia voidaan näyttää todellisessa ympäristössä, jossa olet, jotta voit pysyä tietoisena ympärillä tapahtuvasta, tai voit käyttää immersiivisempää näkymää, joka eristää maailman ja sijoittaa sisällön virtuaaliselle taustalle, jota kutsutaan ympäristöksi (Environment).


VisionOS-käyttöjärjestelmä toimii Apple Vision Prossa, ja siinä on oma sovelluskauppa, jossa on erityisesti laitteelle suunniteltuja sovelluksia, mutta se pystyy myös suorittamaan iPhone- ja iPad-sovelluksia. Voit liittää Vision Pron Mac-tietokoneeseen, jolloin päähine toimii Macin näyttönä. Se toimii Bluetooth-lisälaitteiden kanssa tekstinsyöttöä ja ohjausta varten, tai voit käyttää virtuaalista näppäimistöä tai diktaatiota tekstiin.


Päävalikossa on päävalikkonäkymä, jossa on kaikki suosikkisovelluksesi, kuten Mail, Messages, Music, Safari, Photos ja muut, ja niiden tiedot synkronoidaan iCloudin avulla. Käyttöliittymä muistuttaa iPhone-käyttöliittymää, mutta voit avata sovelluksia ja järjestellä niitä virtuaalisesti. Apple päivittää tärkeimpiä sovelluksiaan visionOS:lle ja on luonut rajapintoja kehittäjille. Apple Vision Pro tarjoaa immersiivisen kokemuksen viihteeseen, kuten TV-ohjelmiin ja elokuviin. Sisältö voidaan laajentaa tuntumaan kuin se olisi omassa henkilökohtaisessa teatterissasi, täydellisenä tilaäänellä.


FaceTime on suunniteltu uudelleen Vision Prota varten. Puhelun osallistujat näkyvät suurena laattoina päälaiteen käyttäjälle, kun taas päälaiteen käyttäjä näkyy tarkkana digitaalisena jäljennöksenä heidän Digitaalisena persoonanaan. FaceTimen avulla Vision Pron käyttäjät voivat tehdä yhteistyötä kollegoidensa kanssa dokumenttien parissa tai jakaa sovelluksia muiden kanssa, ja tilaäänitekniikka tekee selväksi, kuka puhuu.


Cinema-ympäristö mahdollistaa ohjelmien ja elokuvien katselun luojan valitseman kuvanopeuden ja kuvasuhteen mukaan, tai voit käyttää luontoteemaista ympäristöä, jolloin näyttö tuntuu 100 jalan levyiseltä. Apple on luonut Apple Immersive -videoita, jotka ovat 180 asteen 3D-8K-tallenteita ja sijoittavat käyttäjät suoraan tapahtumien keskelle. Lisäksi suoratoistopalvelut kuten Apple TV+ ja Disney+ ovat saatavilla Vision Prossa. Pelien osalta Vision Pro tukee Apple Arcadia, ja julkaisussa on saatavilla 100 iPad-peliä. Pelejä voi pelata Bluetooth-peliohjaimilla, jotka liitetään päähineeseen.

Apple Vision Pro maksaa vähintään 3 499 dollaria(€3212) ja sen lanseeraus on suunniteltu alkavaksi vuoden 2024 alussa. Sitä voi ostaa Apple.comista lanseerauksen yhteydessä, ja aluksi sitä myydään ainoastaan Yhdysvalloissa myymälöissä.

Kuinka se toimii

Apple Vision Pro on "mixed reality" -laitesilmikko, mikä tarkoittaa, että se voi näyttää sekä virtuaalitodellisuuden että lisätyn todellisuuden sisältöä. Se ei kuitenkaan ole samanlainen kuin lisätyn todellisuuden lasit, koska se on suunniteltu peittämään täysin silmät ja estämään näkymän ympäristöön.

apple vision pro

Apple käyttää ulkoisia ja sisäisiä kameroita laitteen lisätyn todellisuuden osana. Kamerat pystyvät kartoittamaan ympäröivän tilan ja heijastamaan todellisen maailman takaisin sinulle, joten vaikka et todellisuudessa katso ympäröivää maailmaa läpinäkyvien lasien kautta, näet tehokkaasti tarkan kuvan todellisesta ympäristöstäsi.


Tämän kyvyn avulla Apple voi näyttää sinulle 3D-ikkunoita, esineitä ja sisältöä todellisessa tilassasi, tai kameroita voidaan sulkea eristämään maailma tarjotakseen täysin virtuaalisen ympäristön. Apple keskittyy siihen, että laitteen avulla työskentely, sisällön kulutus, pelaaminen, viestintä ja muut toiminnot voidaan suorittaa "missä tahansa" pelkällä Vision Pro -laitteella.


Design

Vision Pro on Applen kannettava "tilallinen tietokone" -laite, ja vaikka Apple ei kutsukaan sitä kuulokkeeksi, se on juuri sellainen. Apple Vision Proa käytetään pään päällä, ja se on virtuaalitodellisuus-/lisätyn todellisuuden kuuloke, joka muistuttaa PlayStation VR:ää tai Meta Questia.

apple vision pro

Muotoilultaan Vision Pro muistuttaa ulkoasultaan hiihtolasien kaltaista, tosin korkealaatuisia laseja. Siinä on laminoitu lasinen etuosa, joka Applen mukaan on "kolmiulotteisesti muotoiltu". Lasilevy on kiinnitetty kaarevaan alumiiniseen kehykseen, joka kiertää kasvojen ympäri. Tällä hetkellä kuuloke on saatavilla vain hopeisena, mukana sopivat harmaat Light Seal -suojukset ja hihnat.


Kehys kiinnittyy magneettisesti kasvoihin asetettavaan Light Sealiin, ja Apple tarjoaa Light Sealin eri kokoisina ja muotoisina sopiakseen erilaisiin kasvonpiirteisiin. Hyvin istuva Light Seal on tärkeä valon estämiseksi ja kuulokkeen asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi. Apple on suunnitellut Light Sealin joustavaksi, jotta se voi mukautua yksilöllisiin kasvonmuotoihin.

vision pro component

Kuulokkeen sivuilla on kaksi ääninauhaa, joissa on kaiuttimet ja tuki tilaäänen toistolle. Ääninauhat kiinnittyvät 3D-kudotun kankaan hihnaan, joka pitää kuulokkeen paikoillaan takaraivolla. Hihnan kiristämiseen on säädettävä rulla, jolla voi mukauttaa istuvuutta. Päähihna on irrotettavissa, joten käyttäjät voivat vaihtaa eri kokoisia hihnoja ja mahdollisesti erilaisia muotoiluja, jos Apple tarjoaa niitä tulevaisuudessa.

vision pro Glass

Apple on luonut päähihnan rakenneosan tarjotakseen pehmustusta, hengittävyyttä ja joustavuutta, jotta se olisi mukava käyttää pitkiä aikoja.


Kuulokkeessa on myös toissijainen hihna, joka voidaan asettaa päälle paremman painonjakautumisen vuoksi. Apple ei ole antanut paljon tietoa tästä toissijaisesta hihnasta, eikä yritys ole paljastanut kuulokkeen painoa tällä hetkellä.


Fyysisiä ohjausosia ovat yläosassa oleva Digital Crown, jolla voi säätää "upottautumisen" tasoa ja näyttää enemmän tai vähemmän todellista ympäristöä virtuaalisten "ympäristöjen" kautta, sekä yläosassa oleva painike, joka toimii kamerapainikkeena 3D-"tila-"videoiden ja valokuvien tallentamiseen.

apple vision pro

Kuulokkeen vasemmalla puolella on tila, johon voi kiinnittää punotun kaapelin, joka tarjoaa virtaa laitteelle. Pyöreä latauspuck näyttää Apple Watchin latauspuckilta, mutta se kiinnittyy kuulokkeeseen turvallisesti pyöräytysliikkeellä.

Latauskaapeli liitetään joko vyötärölle kiinnitettävään ulkoiseen akkupakettiin tai seinään kytkettyyn virtalähteeseen.


Näyttö

Apple Vision Prossa on kaksi räätälöityä mikro-OLED-näyttöä, jotka tarjoavat yhteensä 23 miljoonaa pikseliä. Apple väittää, että tämä on "enemmän pikseleitä kuin 4K-televisiossa". Kuulokkeen näytöt toistavat kuvaa 90 hertsin virkistystaajuudella, mutta 24 ruudun sekuntinopeudella esitettäviä elokuvia katsottaessa voidaan käyttää myös 96 hertsin virkistystaajuutta.

vision pro lens

Näytöt on kuvailtu postimerkin kokoisiksi, mutta tarkkaa laitteistotietoa ei vielä tunneta.

Lisäksi on olemassa ulkoinen "EyeSight" -näyttö, joka näyttää kuulokkeen käyttäjän silmät ympärillä oleville ihmisille. Tämä ominaisuus on suunniteltu mahdollistamaan se, että ihmiset voivat tietää, käyttääkö kuulokkeen käyttäjä vähemmän immersiivistä lisätyn todellisuuden tilaa vai täysin immersiivistä virtuaalitodellisuuden tilaa.

Ulkoisessa näytössä näytettävä silmäkuva tulee sisäisestä kamerasta, joka seuraa käyttäjän silmiä. Se voi myös ilmoittaa ihmisille, kun tallennat videota ulkoisella kameralla.


Linssin sisäosat

Apple Vision Pro -asiakkaat, jotka käyttävät silmälaseja, voivat tilata Zeissin optiset linssit omalla reseptillään. Nämä ovat erillinen kustannus, mutta hintoja ei ole vielä ilmoitettu. Linssit kiinnittyvät magneettisesti kuulokkeen sisällä oleviin näyttöihin.


Kamerat ja anturit

Apple Vision Pro -laitteessa on 12 kameraa ja viisi anturia, jotka seuraavat käsieleitä ja kartoittavat ulkoista ympäristöä.

vision pro sensor

Kaksi kameraa välittää yli miljardi pikseliä sekunnissa näytölle kuvatakseen todellisen maailman käyttäjän ympärillä, kun käytetään lisätyn todellisuuden tilaa. Muut kamerat puolestaan käytetään pään seurantaan, käsien seurantaan ja reaaliaikaiseen 3D-kartoitukseen.

Infrapunapohjaiset valoheittimet parantavat käsien seurantaa heikossa valaistuksessa, ja LiDAR-syvyysanturit määrittävät esineiden koon ja sijainnin huoneessa ympärilläsi.

Neljä infrapunakameraa ja LED-valot ovat sisällä headsetissä silmänseurantaa varten. Tämän teknologian avulla Vision Pro pystyy tarkasti havaitsemaan, mihin käyttäjä katsoo navigointitarkoituksissa.


Navigointi

Vision Prossa ei ole fyysisiä ohjausosia. Navigointi tapahtuu silmänliikkeiden, käsiliikkeiden ja ääniavusteisten komentojen avulla. Esimerkiksi visionOS:ssa voit korostaa elementin, kuten sovelluskuvakkeen, katselemalla sitä ja käyttämällä nopeaa käsiliikettä sovelluksen käynnistämiseksi.

Kyllä, Bluetooth-näppäimistöjä, hiiriä, kosketuslevyjä ja peliohjaimia voidaan liittää Vision Prohon vaihtoehtoisena navigointimenetelmänä. Nämä ovat kuitenkin pääasiassa suunniteltu käytettäväksi Macin kanssa yhteydessä ja Apple Arcaden peleissä.


Optic ID

Kyllä, Vision Prossa olevat infrapunakamerat ja LED-valot käytetään turvatoiminnossa nimeltä Optic ID. Optic ID on samankaltainen kuin Touch ID tai Face ID, mutta se käyttää silmän iiriksen skannausta kasvojen tai sormenjäljen skannauksen sijasta.

Jokaisella henkilöllä on ainutlaatuinen iiriksen kuvio, jonka headset pystyy havaitsemaan ja käyttämään herkkien tietojen suojaamiseen. Optic ID:ta voidaan käyttää samalla tavalla kuin Face ID:tä laitteen avaamiseen, ostosten todentamiseen ja salasanan korvaamiseen.


3D-kamera

Apple on sisällyttänyt Vision Prohon ulkoisen kameran, joka pystyy tallentamaan 3D-videoita ja 3D-valokuvia, jotka voidaan nähdä 3D-muodossa Vision Prossa. Apple kertoo, että nämä ovat kuin muistojen heräämistä henkiin henkilökohtaisesti niiden "uskomattoman syvyyden" ansiosta.
Kamera antaa selkeän merkinnän, kun tallennus on käynnissä, joten headsetiä ei voida käyttää salaa videon tallentamiseen.


Audio

Headsetin sivuilla on kaiuttimet, jotka on sijoitettu hihnoihin. Kaiuttimissa on kaksoispuhdistinäänipodit, jotka sijaitsevat korvan vieressä. Ne pystyvät analysoimaan tilan akustiset ominaisuudet ja säätämään äänen vastaamaan ympäristöä.

Kaiuttimet tukevat spatiaalista ääntä, joka tarjoaa immersiivisen surround-äänikokemuksen. Lisäksi headsetissä on kuusi mikrofonia puheluihin, videopuheluihin ja puheohjauksiin.


Prosessorit

Apple Vision Pro käyttää kahta sirua. Pääprosessorina toimii M2-siru, joka on sama siru, joka esiteltiin ensimmäisen kerran vuoden 2022 MacBook Air -mallissa. Se vastaa sisällön prosessoinnista, ajaa visionOS-käyttöjärjestelmää, suorittaa tietokonetekniikan algoritmeja ja tarjoaa graafista sisältöä.

Toinen R1-siru vastaa kaikista kameroiden, antureiden ja mikrofonien tuottamasta tiedosta. Apple sanoo sen kykenevän välittämään kuvia näyttöihin 12 millisekunnissa, mikä takaa käytännössä viiveettömän näkymän maailmaan.

Vision Prossa on lämmönsäätöjärjestelmä, joka on suunniteltu hiljaisesti siirtämään ilmaa läpi kuulokkeiden lämpötilan säätämiseksi ja suorituskyvyn optimoimiseksi.


Akun kesto

Ulkoisen akkupaketin avulla Vision Pro voi toimia noin kahden tunnin ajan. Akkupaketteja voi vaihtaa lisätehon saamiseksi matkan aikana, mutta laite toimitetaan yhdellä akkupaketilla.

visionOS

Apple Vision Pro käyttää visionOS-käyttöjärjestelmää, joka on suunniteltu erityisesti tätä laitetta varten. visionOS tarjoaa "rajattoman kankaan", jossa sovellusikkunat voivat sijoittua mihin tahansa käyttäjän ympärillä olevaan tilaan.

Apple on uudistanut sovelluksia kuten Safari, FaceTime, Messages ja muita toimimaan 3D-ympäristössä, ja lisäksi laite pystyy suorittamaan täyden valikoiman iPhone- ja iPad-sovelluksia. Vaikka iPhone- ja iPad-sovellukset eivät ole optimoitu 3D:lle, niitä voidaan käyttää virtuaalisella kankaalla.

Elokuvat ja TV-ohjelmat ovat saatavilla Apple TV+ ja muiden sovellusten kautta, ja niiden kuvaa voidaan säätää näyttämään kuin ne olisivat "100 jalkaa leveällä" ruudulla. visionOS:lla on oma sovelluskauppansa, ja Apple on luonut erityisesti immersiivisiä 3D-sisältöjä visionOS:lle.

visionOS kuvataan ensimmäiseksi spatiaaliseksi käyttöjärjestelmäksi, koska sitä voi ohjata silmien ja käsien liikkeillä ilman fyysisiä ohjaimia.


Mac-integraatio
visionOS voidaan käyttää yhdessä Macin kanssa, toimien näyttönä. Se toimii valtavana ulkoisena näyttönä Mac-sisällölle, ja tutut ohjausvaihtoehdot ovat käytettävissä yhdistettyjen näppäimistöjen, hiirien ja kosketuslevyjen kautta.


iPhonen integrointi
iPhone toimii myös Vision Pro -kuulokkeiden kanssa, vaikka tarkkoja yksityiskohtia iPhonen integraatiosta ei vielä tiedetä. iPhonea saattaa voida käyttää tekstinsyötössä ja muissa vastaavissa toiminnoissa.

Miten ostaa

Vision Pro ei ole vielä saatavilla. Apple suunnittelee julkaisevansa sen jossain vaiheessa alkuvuodesta 2024, ja se tulee aluksi saataville Yhdysvalloissa ennen laajentumista muihin maihin.
Next Post Previous Post